Под ледената кора на Европа - един от спътниците на Юпитер

...
Под ледената кора на Европа - един от спътниците на Юпитер
Коментари Харесай

Под ледената обвивка на Европа вероятно се крият подводни вулкани

Под ледената кора на Европа - един от спътниците на Юпитер – евентуално се крие повече вода от всички морета и океани на Земята, взети дружно. Този течен океан притегля вниманието на учените от край време, защото се счита, че водата е основна съставна част за сформирането на живот. Сега евентуално нова характерност на този сателит поддържа в допълнение това изказване.

В научно проучване, оповестено в Geophysical Research Letters, учени настояват, че интериорът на Европа е задоволително топъл, че да докара до сформирането на подводни вулкани. На пръв взор вулканите може и да не наподобяват като най-благоприятната характерност за зараждането на живот. Когато изригват обаче, те могат да основат относително удобни условия. Потенциалното им наличие на Европа влива в местните океани два основни детайла – химикали и сила. На Земята подземните хидротрермални отврори в океаните бликат с живот. Според някои откриватели точно тук се е зародил животът на нашата планета.

Учените изследват гравитационното притегляне, което Юпитер и някои от останалите му спътници оказват върху Европа. Тези взаимоотношения стресират интериорните пластове и генерират топлота. Именно това зарежда вулканизма на прилежащия сателит Йо, който се намира относително покрай Юпитер. Моделът на откривателите допуска, че сходно нещо се случва и на Европа.

„ Нашите открития дават спомагателни доказателства, че океанът, намиращ се под повърхността на Европа, евентуално е основал среда, която е удобна за сформирането на живот – споделя водещият създател на изследването Мари Бехоункова от Карловия университет в Чехия. – Европа е един от дребното планетарни обекти, които евентуално са поддържали вулканична интензивност в продължение на милиарди години, евентуално единственият, с изключение на Земята, който разполага с голям воден контейнер и дългогодишен източник на сила. “

Схематичен аспект към вулканизма на Европа. Източник: NASA/JPL-Caltech/Michael Carroll

Според този модел вулканичната интензивност на Европа най-вероятно настава на по-високи ширини. Много е евентуално това да се е случвало в продължение на милиарди години.

Как бихме могли да потвърдим тази доктрина? След към 8-10 години Europa Clipper на NASA и JUICE на Европейската галактическа организация ще стартират да изследват по-подробно юпитеровата система. „ Перспективата за един парещ каменист интериор и вулкани на дъното на Европа усилва шанса, че океанът на този сателит ще дава място, годно за живот – споделя плановият академик на Europa Clipper Роберт Папалардо от Лабораторията за реактивно придвижване на NASA. – Може и да успеем да тестваме това с плануваните гравитационни и композиционни измервателни принадлежности, планувани да бъдат включени в Europa Clipper.

Нито Europa Clipper, нито Juice са замислени с концепцията да търсят живот. Техните орбитални изследвания обаче ще ни оказват помощ да си отговорим на въпроса дали е допустимо да съществуват живи организми на тези места.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР